Jistě znáte kokosový ořech, který roste na palmách a používá se z něj především jeho bílá dužina. Z kokosu však můžeme využít spoustu dalších produktů. Například kokosový olej, který je vhodný jak na vaření, pečení ale také v péči o tělo. Kokosové mléko se dá používat místo klasického mléka a tím pádem můžete omezit mléko kravské, hodí se totiž na pečení a třeba jen tak do pudinku. Velice oblíbený je také kokosový cukr, který je u nás stále oblíbenější.
Kokosový cukr je často označován jako zdravé sladidlo, které často konkuruje velice oblíbené stévii. Kokosový cukr má mnohem vyšší hladiny minerálů a dalších živin, jako je třeba zinek, železo, antioxidanty, inulin a rozpustná vláknina. To všechno je pěkné, je to ale tak slavné? Kokosový cukr obsahuje 71% sukrózy (stolní cukr), 3% čisté glukózy a 3% čisté fruktózy. Obsahuje tedy 78% cukru, zbytek jsou již zmiňované látky. Oproti klasickému cukru má tento cukr výhodu ve velkém množství minerálů a živin.
Kokosový cukr nakliceno má nižší glykemický index, než klasický cukr. Dle studií by se mělo jednat o glykemický index o čísle 35, což je sladidlo s velice nízkou reakcí inzulínu. Jednou nevýhodou je vysoké množství fruktózy, která je pro naše tělo těžší na trávení a tím pádem je složitější i metabolizace fruktózy. O vlivu fruktózy se vedou spekulace a lékaři se přiklání k jejímu omezení v našem jídelníčku.
K čemu můžeme kokosový cukr používat? Kokosový cukr je univerzální, dá se s ním nahradit úplně všechen cukr, který používáte. Klidně si jej můžete dát do kafe, do buchty místo klasického nebo si jím osladit jogurt s ovocem. I tak ale platí, že se nadále jedná o cukr, který bychom měli v naší stravě zásadně omezit, takže lepší kokosový cukr, než klasický řepný ale s obojím opatrně. Stejně jako u každého sladidla je množství cukru v našem jídelníčku zásadní.